Informacje o projekcie

Nazwa projektu: Jagodowe szaleństwo w Karolewie

Numer projektu: 2574/GN_NGO/2017

Jesteśmy mieszkankami wsi Karolewo liczącej około 50 gospodarstw domowych i około 200 mieszkańców. Największy problem, który dostrzegamy w naszej wsi to starzejące się społeczeństwo, ponieważ ponad 50% mieszkańców to emeryci i renciści. Problemem jest również brak miejsc, w których moglibyśmy się spotykać. Karolewo nie ma szkoły ani przedszkola chociaż kiedyś było, brak także boiska dla dzieci i młodzieży, nie ma też Ochotniczej Straży Pożarnej, która działała jeszcze w latach 90-tych. Mieszkańcy nie są zintegrowani z powodu braku jakiejkolwiek oferty kulturalnej zachęcającej do wyjścia z domu a swój wolny czas spędzają przed telewizorem lub komputerem. Nasza wieś ma do dyspozycji budynek po dawnej remizie strażackiej, która jest własnością Urzędu Gminy w Krasnosielcu i służy mieszkańcom do okazjonalnych spotkań tj. zebrania wiejskie czy zebrania Kółka Rolniczego zwanego u nas Kołem Gospodyń Wiejskich. KGW działa od 2 lat i podejmuje próby integracji wsi organizując np. wiejski dzień rodziny czy konkurs wypieków zapustnych, jednak ze słabym skutkiem. Karolewo to typowo rolnicza miejscowość ze słabymi glebami klas V i VI sąsiadująca z lasami Nadleśnictwa Przasnysz i Parciaki, w których od zawsze mieszkańcy zbierali jagody i grzyby z czym byliśmy kojarzeni. Dawniej nazywano naszą wieś Jagodowem za sprawą powszechnego przekonania i powiedzenia że: „Gdyby nie jagody, grzyby i mech to by Karolew z głodu zdech”. Słowa te ukazują jak biednie żyli nasi rodzice i przodkowie i jakimi cennymi darami były te wspomniane jagody i grzyby. W okresie letnim całe rodziny codziennie chodziły do lasu, aby za zarobione na jagodach pieniądze móc kupić dzieciom książki, zeszyty czy nowe ubrania, ale też przygotować posiłki i przetwory na zimę. Ta tradycja powoli zanika, dlatego też chcemy ją ożywić i pokazać walory tych smacznych leśnych owoców. Chcemy zaangażować społeczność lokalną do wzięcia udziału w cyklu warsztatów kulinarnych, na których upieczemy bułki i ciasta z jagodami, ugotujemy pierogi oraz zrobimy sok i konfitury z jagód. Wykorzystamy przy tym przepisy naszych mam i babć, które zaprosimy do wspólnego gotowania i opowiadania o tradycjach związanych z jagodami. Wszystkie dania będą wykonane z naturalnych, zdrowych i świeżych produktów. Wspólne urzędowanie w kuchni będzie poprzedzone wyprawą do lasu, gdzie dzieci z rodzicami nazbierają jagód potrzebnych do pieczenia.Wszyscy będziemy ubrani w jednakowe koszulki i czapeczki,dzieci dostaną kolorowe wiaderka . Dzieci dowiedzą się przy tym jak zachowywać się w lesie i jak zabezpieczać się przed kleszczami(wszyscy zastosujemy odstraszacze komarów i kleszczy). To wspólne wyjście do lasu zakończymy posiłkiem przy ognisku. W tym przedsięwzięciu weźmie udział około 20 osób. O przeprowadzenie warsztatów kulinarnych (pieczenia, gotowania)z zakupionych produktów poprosimy członkinie koła gospodyń ubrane w jednakowe fartuszki ,które podkreślą jedność grupy.Zakupimy też niezbędne wyposażenie,którego nie ma w świetlicy tj.garnki,blachy,zastawę stołową,sztućce,sokownik itp. Na degustację zaprosimy seniorów, młodzież i dzieci oraz przedstawicieli Urzędu Gminy, który to udostępni nam lokal. W degustacji weźmie udział około 50 osób. O terminie i miejscu warsztatów i pikniku będą informować plakaty a do części uczestników, szczególnie seniorów, dotrzemy osobiście. Przeprowadzimy także konkurs dla dzieci na najlepszy rysunek na temat skarbów lasu. O współpracę poprosimy Szkołę Podstawową w Drążdżewie, do której uczęszczają dzieci z naszej wsi. Nauczyciela przyrody poprosimy o krótki wykład na temat lasu i jego skarbów. W konkursie weźmie udział około 30 dzieci za co otrzymają upominki natomiast zwycięzcy nagrody. Projekt zakończymy piknikiem wiejskim przy grillu. O przygotowanie poczęstunku oraz ciast i deserów z jagodami poprosimy KGW, młodzież zaś poprosimy o przygotowanie zawodów sportowych z nagrodami dla dzieci i dorosłych np. mecz piłki nożnej rodzice kontra dzieci. Uczestnikom pikniku rozdamy publikację z przepisami wykorzystanymi w warsztatach oraz inne propozycje podania dań z jagód oraz pamiątkowe gadżety. Nasz projekt będzie promował tradycje kulinarne naszej wsi związane z jagodami a konfitura z jagód może stać się produktem regionalnym. Przede wszystkim zaś nasze działanie będzie integrować lokalną społeczność oraz postara się zainteresować młodzież gotowaniem. W naszej okolicy czasem są organizowane kulinarne konkursy, jednak są one zazwyczaj związane z wypiekami i daniami typowo świątecznymi, natomiast nie odbywają się takie, które promują lokalne „dary natury” jakimi są np. jagody.